top of page

Musikanmeldelser 

Her i denne søde juletid, er det oplagt at anmelde en CD med - ja, selvfølgelig julemusik :-). Pladeselskabet Naxos og Morten Ernst Lassen herfra, har valgt og sammensat 2 CD'er under navnet Jul i Danmark. Og jeg kan roligt sige, at med denne i hus, er julestemningen så godt som sikret. Det er en dejlig CD med en masse kendte (og nogle få ikke så kendte) julesange, julesalmer og klassiske juleværker
 

 

Jul i Danmark formår at skabe et musikalsk rum, der hele vejen igennem indhyller lytteren i smukke toner, dejlige stemmer (vokaler) og klokker, der kilder i øregangen. Først og fremmest fordi de enkelte salmer, sange og musikstykker er af meget høj kvalitet, udført af de bedste af de bedste indenfor deres felt. Dernæst fordi de to CD'er hver især er fantastisk godt "gennemkomponerede" - og dermed mener jeg, at rækkefølgen af de enkelte stykker er fantastisk gennemtænkt og fungerer rigtigt godt, så man som lytter sidder derhjemme og bliver varm om hjertet. Der er desværre alt for mange jule-CD'er, hvor de enkelte musikstykker virker tilfældigt placeret i forhold til hinanden og hopper fra den ene stemning til den anden så man bliver lidt forvirret i hoved og øre.

jul i danmark.jpg

Men ikke Jul i Danmark! Her inviterer Naxos os med på en dejlig julerejse, som jeg vil anbefale alle, der elsker julemusik, om at tage imod.Som sagt består Jul i Danmark af 2 CD'er. Den første indeholder en god blanding af salmer, der bliver sunget på dansk af vores dygtigste kor og udenlandske orkesterstykker, der alle er tydeligt forbundet til julen. Her er dejlige udgaver af blandt andet Dejlig er Jorden, Julen har bragt velsignet bud og Barn Jesus i en Krybbe lå samt den velkendte musik fra Tchaikovsky's Nøddeknækkeren og Händels Messias. Netop Halleluja fra Händels Messias afslutter CD'en på festlig vis.

Julehjerte med noder.jpg

På Cd nr. 2 går julerejsen til de engelsk-talende lande med alle de gode gamle kendinge - og hermed mener jeg både sange og sangerne. Her er Bing Crosby med White Christmas og Santa Claus is Coming to Town, Frank Sinatra med Silent Night, Andrews Sisters med flere af deres julesange og meget andet godt fra samme pose. Igen så godt sammensat, at det er en fryd at lytte til.

Jul i Danmark er klangligt og lydmæssigt dejlig nærværende og lys - ligesom julen også gerne skulle være.

Så alt i alt kommer de to CD'er godt rundt om det mere kendte julerepertoire i både ind- og udland - og det på en elegant, velafbalanceret og klanglig smuk måde.

Det eneste, jeg godt kunne tænke mig, var et par enkelte nyere værker. Jeg ved godt, at der er stor tradition for det meste af musikken på Jul i Danmark, men ved at tilføje nyere værker, ville lytteren også automatisk opleve mere moderne musik, som måske engang kunne gå hen og blive en del af fremtidens traditioner.

Men jeg vil sige, at denne kritik er en mindre detalje og skal ikke ødelægge, at min konklusion bliver at disse to CD'er, er dejlige og helt sikkert vil være fast lydinventar her i huset hele december måned.

Ydermere har Jul i Danmark det meget sympatiske træk, at for hver CD, der bliver købt, går kr. 25,- til Børns Vilkår - som støtte til deres utroligt vigtige arbejde. Jeg håber, at vi kommer til at se mere af den slags samarbejde i fremtiden, så næstekærligheden kan brede sine vinger endnu mere.

CD'en kan købes hos GENKLANGE for kr. 159,95

Jeg håber, at i vil nyde CD'en ligeså meget som jeg og så er der kun tilbage at ønske jer alle - en rigtig glædelig musikalsk jul. 

Der findes masser af klassiske musik-CD'er til børn. Herhjemme har vi været igennem en del af disse og desværre er de ikke alle lige egnede. Det, jeg synes har været et gennemgående problem er deres skift i stemninger undervejs - også selvom producenterne har inddelt musikken i genre på forhånd. Det vil sige, at hvis jeg for eksempel ønskede en rolig stemning, skulle jeg hele tiden være på vagt i forhold til det næste nummer, da musikken lige pludselig kunne skifte til ivrig, hurtig eller overstrømmende musik.

Jeg har dog fundet denne CD, som holder hvad den lover hele vejen igennem. Det er CD’en ”Drømmeland: Musik til ro og hvile”  fra Naxos. Flere af CD’ens numre, er velkendte stykker, der spænder fra Mozarts ”Twinkle, Twinkle, Little Star”, over Ave Maria til Eine Kleine Nachtmusik. Den kommer vidt omkring, men med fokus på det rolige, afslappende og lette musik. Her er tale om klassisk musik af rigtig høj kvalitet, som ikke alene er oplagt til aftenstunden, men når som helst barnet og børnefamilien har brug for at skabe sig et rum med ro og en roligere puls.

49436.jpg

I dette indlæg vil jeg fortælle om CD'en Eventyret om Mozart, som jeg har siddet og lyttet til her i den strålende sol. Skuespillerinde Ghita Nørby har indtalt historien om komponisten Wolfgang Amadeus Mozart for børn, flettet ind i forskellige stykker  hans musik.

I fortællingen møder vi Mozart som 3 årig og hører, hvordan han ikke kunne lade være med at skrive musik og hvordan hans far græder glædestårer over den lille drengs smukke idéer. Historien følger derefter Mozarts musikalske rejse igennem mange lande, mange aldre og mange oplevelser.

Ghita Nørby fortæller med sin altid nærværende stemme den spændende historie om Mozart og historien er gjort vedkommende med mange små detaljer fra Mozarts hverdag sammen med sin familie.

Eventyret om Mozart. Ghitha Norby. 1 cd.
mozart_6ar_(pietro_antonio_lorenzoni).jp

CD'en varer ialt 55 minutter, hvilket umiddelbart er ret lang tid for børnene at sidde stille og lytte. Jeg vil derfor anbefale denne CD for børn fra 6 år - også fordi det jo er en livshistorie, som indeholder nogle af livets mindre sjove realiteter. Jeg vil dog sige, at disse ikke fylder meget og er gjort meget spiselige. Men er I i tvivl, så vil jeg anbefale jer at lytte CD'en igennem selv først (den er faktisk også meget spændende og lærerig for os voksne).
Ligemeget hvilken alder, vil det bedste selvfølgelig være, at der er en voksen, der lytter til historien sammen med børnene, så i kan tale om det, der sker undervejs og børnene kan stille spørgsmål til de ting eller ord, de måske ikke kender til.

De 28 stykker musik, der bliver spillet undervejs, er alle komponeret af Mozart og den måde, hvorpå musikken og fortællingen veksler, synes jeg er meget smagfuldt gjort.
Med denne CD vil børnene lære en spændende historie om Mozart og om livet for mange hundrede år siden og samtidigt blive introduceret til en masse dejlig musik, som er både iørefaldende og passer godt til fortællingens stemning undervejs.

Jeg har selv fundet CD'en på biblioteket og, såvidt jeg ved, er den ikke til salg nogle steder.

Jeg håber i vil nyde CD'en og giv mig endelig feedback på, hvad i synes.

På mit sidste biblioteksbesøg fandt jeg en rigtig dejlig CD med klassisk musik, som jeg gerne vil dele med jer her på bloggen. Den tyske cellist Jan Vogler har samlet nogle af sine klassiske yndlingsstykker og udgivet disse for cello og akkompagnement (klaver og orkester) på CD'en My Tunes 2. Der er også en My Tunes 1, men den har jeg ikke hørt endnu. Så omtale af denne må vente :-).

 

My Tunes 2 er fyldt med dejlige, melodiske musikstykker, der er tænkt godt sammen som en større helhed, hvilket betyder at CD'en beholder sin stemning hele vejen igennem. My Tunes 2 har en atmosfære af ro over sig, også selvom nogle af musikstykkerne er mere dansable og energiske end andre. Den smukke melodi er i centrum sammen med celloen - naturligvis - og musikken kan spilles både som baggrundsmusik og som del af en leg. Her kan flyves til svanens musik, summes til brumbassens og danses mange forskellige slags danse. Musikken kan også bruges til at tegne til: Hvordan lyder det enkelte musikstykke i farver? Eller tales til: Hvad får musikken dig til at tænke på? Eller bare slappes af til - med mange smukke melodier til at få pulsen ned efter en dag fyldt med leg. 

 

CD'ens 14 musikstykker giver rig mulighed for at vælge ud, hvilke der er bedst til lige netop den slags musik, der er brug for lige nu og for os voksne, kan det være sjovt at høre musikken fra mange forskellige tider og steder i verden. Jeg synes alt i alt, det er en meget smuk CD, Jan Vogler har skabt og vi herhjemme nyder at flyde væk i hans smukke tone og de mange smukke melodier. 

Jeg har som sagt fundet den på biblioteket, men den kan også høres i spotify her!

 

God fornøjelse :-)

71tcRvcT-TL._SL1500_.jpg

Historien om Tubaen Tubby har altid haft en særlig plads i mit hjerte. Lige siden jeg var lille pige, har jeg siddet foran pladespilleren og nydt fortællingen om den lille Tuba (ja, jeg ved godt den ikke er lille, men det var det billede, jeg så for mig), der elsker at spille melodier, men aldrig får lov til at spille andet end "um-ba um-ba" i det store orkester. Hvor har jeg mange gange følt tubaens sorg over, at ingen ville høre på ham og hvor har jeg mange gange nydt, hvordan den alligevel, med hjælp af en lille frø (denne tror jeg faktisk er lille ;-), får mod til at spille sine egne melodier og faktisk tilsidst blive elsket for netop disse. 

 

Tubaen Tubby er en fantastisk fortælling med rørende musik til og med en dejlig morale om, hvor meget vi kan, hvis bare vi tør. Jeg anbefaler den til alle - både børn og voksne. I udgaven, som jeg her henviser til, er historien indtalt af Kurt Ravn, som har en dejlig fortællestemme og musikken udført af Danmark Radios Symfoniorkester. Denne kan lånes på biblioteket. 

Tubbaen tubby.jpg
  • Facebook logo
bottom of page